Dogyoo Terápiás Kutyamasszázs és Mozgásterápia

Dogyoo Terápiás Kutyamasszázs és Mozgásterápia

Hőségben légkondi vagy sem, ez itt a kérdés....

Omissal mi így csináljuk

2023. július 17. - Dogyoo Terápiás Kutyamasszázs és Mozgásterápia

Bár nem összehasonlítható az ember a kutyával, mégis elég szar érzés, amikor kijössz a boltból szippantasz egy mélyet a kinti levegőből, majd elsötétül minden és kapaszkodót keresel... hát valahogy így tudom leírni amikor légkondicionált, azaz túl hűtött helyről lépek ki az amúgy teljesen normális júliusi melegbe. Mert ugye ne lepődjünk meg, hogy meleg van... Lábam, amikor kiveszem a supot a vízből, majd átsétálok vele egy betonos részen és nem győzök térdemeléssel végig szökelni, mert szét égeti a lábamat.... ezeken a napokon, semmi dolgod nincs, mint átformálni a kutyádra érzéseidet.

Amikor versenyeztem, fontos volt, hogy a lovakat nyáron, ne csak kímélve tréningezzük, hanem a kicsit melegebb napszakban is megpróbáljuk, hiszen sosem tudhattuk, vajon versenyen milyen időtájban fogok starthoz állni. Természetesen nem azt jelenti, hogy a legnagyobb intenzitással dolgoztunk, hanem, hogy kondicionáltuk a szervezetet, hogy működését ne lepje meg egy esetleges meleg, hanem tudjon kompenzálni. Ezeket a határokat kell szerintem mindig kicsit távolítani, így a legnagyobb hőségben is tud a szervezet minimálisan a "balance" felé haladni. Sosem próbáltunk megfelelő időt "mesterségesen" előállítani, hisz ez becsapás, ideig-óráig fenntartható. 

Ha tehetjük Omissal, ilyenkor minél korábban, vagy minél később próbálunk sétálni, a napközbeni kötelezőt, pedig pár perc alatt letudni. Intenzitást a levegő hőmérsékletéhez mérjük. Reggel, bár igaz hajnalban is akár 30fok is lehet, mégis egy szokásos sétát megyünk, ha tehetjük egy kis pancsolást is közbe iktatva. 

Aztán akkor jön a kérdés, bekapcsoljam a légkondit, avagy sem?! - na igen, nem vagyok légkondi ellenes, de egyértelmű, ha a légkondink nincs karbantartva baktériumokat tud a levegőbe juttatni, a hideg fuvallat által pedig ízületeket érintő gyulladást is gerjeszthet. A kötőhártya gyulladás szinte elkerülhetetlen, amennyiben a helységben nem megfelelően van irányítva a levegő kifújása. Szóval, nem ellene vagyok, hanem az okos felhasználás mellett. A blog elején írtam, ha 5-10 fok különbség van a benti és kinti hőmérséklet között, ne lepődjünk meg, hogy összerogynak a térdeink. Így van ez kutyánál, ennyit nem tud változtatni szinte másodperc töredéke alatt. Szoktatni kell a Blökid a meleghez, nem pedig óvni. Félre ne értsd! Törekedj az egyensúlyra, nem azt mondom, hogy tűző napon futtasd....ne féltsd túl, csak figyeld meg. Turcsi orrú, hosszú orrú, ismered a kutyád fajtájának a jellegét?Vízi kutyus, inkább a hegyekben őrizte a nyájat, mekkora a bundája, miért akkora a bundája? Tedd fel ezeket a kérdéseket és meg fogod találni a választ, miért reagálhat a kutyát érzékenyen a különböző természeti tényezőkre. Ettől függetlenül én mindig törekszem, hogy Omis igenis találkozzon azzal, hogy nyár vagy tél van. 

Ahogy mi csináljuk:

Hajnalban ha tehetem, már becsukom az ablakokat, ha ez kicsit megcsúszik és dől be a meleg levegő, amíg sétálunk felkapcsolom a légkondit 25-26 fokra. Majd ha haza értünk, azonnal kikapcsolom. Ha Omis fürdött és vizes a bundája, a teraszon, ahova addigra már nem tűz be a nap és nincs óriási meleg, még hagyom, hogy szinte teljesen megszáradjon, ha erre nincs lehetőség a séta időtartamába iktatom be a száradást. Délben, szerencsémre a lakóhházak között már árnyék van, így a kötelező pisire 5-10 percet szánunk, figyelem Omist, mennyire érzi magát fittnek. A következő nagyobb séta az este, amikor a nap már lemenőben. Este kitárom az ablakokat, hogy frissülhessen a lakás. 

A kötelezőket nekem is meg kell említenem:

- ne hagyd a kutyát az autóban, 5 perc alatt az autó 3-4 fokot is melegedhet

- ha nincs a közeletekben, folyó, tó, ahol lafatyolhatna, vigylé magaddal vizet neki is

- betont mindig ellenőrizd, megégetheti a mancsokat, főleg a vízben kiázott mancsokat

- ha kinti Blökid van, figyelj az árnyékra, megfelelő friss víz pótlására, ne büntesd ha gödröt ásik...

- vigyázz a légkondi hőmérsékletére, ne ess túlzásba

 

Élvezzétek a nyarat, pancsoljatok és ne féljetek tőle! 

Pacsi

A bejegyzés trackback címe:

https://dogyoo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818168613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása